Carl Axel ( Nyberg )Cederqvist

Gustafvas och Carl Staffan Cederchiölds förstfödde son Carl-Axel växte upp hos Soldaten Daniel Fast i Grebo, där han gick i skolan och fick lära sig att räkna och skriva.

Vid 15 års ålder 1858 började han att arbeta som dräng hos lantbrukaren Johan Fr. Jonsson på Lundby Gård i Grebo. Där kommer han att bo och arbeta de närmaste två åren.

 

Bild: Två drängar med plog

 

Mellan 1860-1863 arbetade Carl-Axel på Mellangården, Nedre Fillinge i Svinstad. Samma år 1860 byter Carl Axel  och hans bror Staffan Herman sitt efternamn till Cederqvist . De fick inte heta Cederschiöld så de fick välja mellan Ceder eller Schiöld. De valde Cederqvist.

Den 27 oktober 1863 flyttar Carl-Axel nu 23 år till Fogeleke, Utjorden i Grebo och arbetar även där som dräng hos skogsvaktaren Olaus Westling.

Bild: Arbetslag skördar hö

 

 

Nästan tre år senare på dagen den 22 oktober 1866 flyttar han till Landeryd och arbetar hos rättare Nils F. Nilsson på Slattefors Gård. Där stannar Carl-Axel bara i knappt ett år.

 

 

Bild: Slattefors Gård, Landeryd

 

 

1867 flyttar Carl Axel  till Gällsta Gård i Törnevalla , där arbetar Carl-Axel för Ingenjören Carl Daniel Dahlqvist som dräng och kusk. Han trivdes bra där och kom att stanna där de närmaste 7 åren.

 

 

Bild: Gällstad Gård
Foto: Anders Johansson, Linköping

 

Gällsta Gård i Törnevalla dit Carl-Axel nu flyttat arbetar en flicka som heter Gustafva Lovisa Stefansdotter, hon har redan arbetat på gården i två år. Hon kommer senare att bli Carl Axel Cederqvist fru. Gustafva Lovisa är född den 28 mars 1847  i Slaka, Halshöga ägor i ett litet torp som heter Humpsäter. Hon blir döpt till Gustafva Lovisa. Hon är dotter till Stefan Gustavsson född den 18 juni 1810 och Eva Persdotter som är född den 20 mars 1809.

             

Bild: Karta Humpsätter 1868                                    Bild: Tinnero Ekar gränsar till Humpsätter

 

Stefan och Eva gifte sig 1832, de fick sammanlagt åtta barn,
5 flickor och tre pojkar. Tre av deras barn dog vid tidig ålder.
I husförhörslängden beskrivs familjen som ”mycket fattig”.

Eva och Stefans barn:

1832 Eva
1834 Johan Gustav
1836 Carolina  –  Död 1840, 4 år gammal
1839 Matilda  – Död 1839 , mindre än ett år gammal.
1840 Johanna Matilda Carolina
1843 Christina Charlotta  – (Lägg på minnet. Gifter sig Ledbom, och kommer att bli stymamma till Hjalmars svärmor.)
1847 Gustafva Lovisa
1850 Frans Otto
1853 Carl Magnus  – Död 11 november 1856,  3 år gammal.

 

Bild: Tidstypiskt fattigtorp 1850

Gustafvas mamma Eva dör i magkräfta den 20 juli 1873, 64 år gammal Slaka, Åsdymlingen, Fredriksberg och hennes pappa Stefan dör 10 år senare vid en ålder av 73 år i lunginflammation den 8 april 1883. Stefan levde sina sista år i torpet Åsdymlingen, Gårdsätter fortfarande i Halshöga ägor i slaka.

Gustafva  Lovisa  började arbeta på Gällsta Gård utanför Linghem som 18 åring den 24 oktober 1865. Hon flyttade då från Halshöga ägor i Slaka. Två år senare börjar Carl Axel Cederqvist att arbeta på samma gård som kusk. Lovisa och Carl Axel träffas och blir kära i varandra.

Tre år senare den 24 oktober 1870 flyttar Gustafva Lovisa av okänd anledning till gården Hökhult utanför Berg där hon börjar arbeta. Det är lite mer än 7 mil enkel resa till Gården Hökhult från Gällsta Gård. Carl Axel och Lovisa kommer nu att vara ifrån varandra i fyra år innan de träffas igen.

 

 

Bild: Gustafva Lovisa Stefansdotter

 

 

 

Tio dagar efter att Lovisa Gustafa har flyttat från Gällstad Gård den 3 november 1870 skriver Carl Axel följande till Gustafva Lovisa:                                     

Jungfrun Gustfva
Steffan Sonn
Linköping  Skeda
Ock  Hökhult
Anledningen  till att Gustafva Lovisa inte har samma efternamn är att under 1800 talet tog barnen sin fars förnamn och satte om det var en dotter – ”dotter” efter förnamnet. I det här fallet Stefansdotter. Likaså satte man ”son” efter sin fars förnamn om det blev en son, skulle då blivit Stefanson. Gustafva ändrade av någon anledning sitt efternamn till Steffansonn , hon kom även senare att ändra sitt förnamn från Gustafva till sitt mellan namn Lovisa.

Orginalbrev: Carl Axel skriver till Gustfva den 3 november 1870

               

Gällstad 3 november 1870

Älskade Gustafva, må väl jag kan intet längre dröja med att skriva utan jag vill sända dig några få rader och låta dig veta gud se låfv har hälsan men – vad jag har les.
Det kan jag intet säga dig sedan jag tog afsked av dig sista gången har det inte varit något lugn inom mig för det var något som jag tyckte som slets sönder i mit bröst. Och när du flyttade så följde all min glädje med dig. Alt tycker jag ser mörkt utt för mig och jag finner intet nöje här mera men jag måste vara nöjd med lotten jag har intet annat förtjänt. Får jag intet rätt ” verde vide den” tiden då vi vara tillsammans jag anade nog vår skilsmes men trodde det stundom intet vara någon sanning.
Lilla älskade Gustafva i huru finner du dig jag (hoppas)…..att det måtte vara bra. Jag får de hjärtligt tacka dig för de kära hälsningarna som jag fick från dig dagen efter sedan du flytta min lilla vän – jag skriver inte mera den här gången utan jag sänder dig min hjertliga helsning och väl önskning.
…. Må väl min lilla älskade Gustafva tecknar din för alltid älskade
C.A Cederqvist
Glöm mig ej utan skrifv snart så är du så snäll.

Gustafva stannade bara 6 månader på gården Hökhult.

· 1871,  4:e maj  börjar Gustafva att arbeta på gården Ringnäs i Vist
· 1871, Samma år flyttar hon till gården Odensfors ,Vreta Kloster.
· 1872, 14 oktober börjar hon arbeta på slottet Duseborg i Gammalkil. Hos Johan Fredrik August Forssbeck.

 

 

 

Bild: Duseborgs slott, Gammalkil

 

 

· 1873, 20  mars flyttar hon till Småland, och arbetar på gården Knutstorp i Flisby.
· 1873, 24  november flyttar Gustafva nu 26 år gammal tillbaka till Linköping och börjar arbeta på den stora gården Valla. På Valla arbetar Gustafva Lovisa tillsammans med sin stora syster Eva som nu hunnit bli 41 år.

 

 

Bild: Valla Gård

 

Carl Axel stannade under alla dessa år kvar på gården Gällstad som kusk. Han kunde inte glömma bort sin Gustafva Lovisa och förmodligen glömde hon inte bort Carl Axel heller. Nästa brev som finns kvar är daterat 15 juni 1874 då skriver Carl Axel från Gällstad Gård Gustafva Lovisa, men från och med nu kallar han henne bara för Lovisa.

 

 

 

Gällstad den onsdagen 15 juni 1874
Snälla Lovisa åter kommer jag och besvärar dig med min skrifning för det första får jag mycket hjert tacka dig för det lilla kära brefve som jag fick det mesta som gläder mig är att du är rask och har helsan.
Lilla snälla älskade vän jag tänker mig att komma till dig onnen lördag afton som är den 18. Och då tänker jag att vi skall taga ut lysning på fredagen äkta dig entligen, så att vi kan få fredagen fri för att jag tänker att vi skall senare på dagen köpa vad vi kan behövfa.
Jag får vidare tala med dig när jag kommer. Måtte jag kunna önska att du får mitt brefv till dig. Och om så är att du får det så kan du gerna vara snäll och gå och möta mig för jag kommer intet förn sent jag kommer nog på 7 tåget men jag går åp till                                                                                                                             Gustaf och språkar lite med dom tils jag kan tro att du är ledig.
                                                                                                                   Tusende kärleksfulla hälsningar från din gamla trogna                                                                                                                                       Cederqvist.

Efter 4 års väntan får Carl Axel äntligen gifta sig med sin Lovisa den 26 juli 1874. Tyvärr kan de inte flytta ihop än pga att Lovisa har kontrakt t.o.m den 1:a november på Valla gård. Så fyra dagar efter bröllopet 30 augusti 1874  skriver Carl Axel till sin Lovisa följande:

Gällstad den 30 Aug 1874
Min snälla Lovisa jag får bedja dig omm förlåtelse för det jag narrade dig att gå till stan i går i fall att du fick gå ditt sers mycket lessamt både för mig och det tror jag alt at det var för dig att få venta förgefves. Men lilla älskade du jag kunde inte få tag på någon stans för det kåm ett helt lass med fremmnande i mörs på tåget och di skulle enteligen till sitt Törnevalla Kyrka och sedan tänkte jag att följa med snälltåget men efven då hitta di på ett annat uptåg så att det blefv för sent. Men snälla du jag kåmmer alt till dig snart för jag vuntas mycket att få tala med dig jag har talt några gånger vid mjölkkusken och sikat helsninger till dig men kann henda att du inete har fått några efven har jag talt med Låtta men hon har intet vist mycket omm dig.
Lilla älskade du det är vel mycket svårt för dig att kunna utherda vid Valla till den tjugofjerde ja herren gud hjelpe dig att kunna utherda. Då hoppas jag med guds hjelp att du inetet sedan skall behöfva att anstrenga dig öfver måten
Lilla snälla du det kann henda att jag går till dig omm lördag afton men jag kåmmer nog intet for ense mycket sent för att jag ber intet att få gå for enn efter klåkan 8 på kvellen. Och då kan jag intet vara vid walla forr enn klåkan 11
Nu älskade lilla wänn afslutar jag min skrifning för denna gången med många kärleksfulla hälsningar saknas av din tilgifna Make
C.A Cederqvist

Carl Axel skriver om “Låtta “hon återkommer flera gånger i breven, det är förmodligen Gustafvas storasyster Christina Charlotta. Det finns i släkten ytterligare ett kort som när man lägger korten bredvid varandra ser att de kan vara syskon.
Detta är förmodligen Gustafvas storasyster Christina Charlotta. Lägger man ihop Gustafvas och Låttas ansiketen ser man att det är en match. Släktdrag som hårfäste, öron, avstånd mellan ögon, näsa och mun  även pannhöjd är något som ofta går igen syskon emellan. Det finns givetvis undantag. Men här verkar det stämma. Detta är min teori och är inte bevisat .

Gustafva Lovisa                                Christina Charlotta               Bildmix

      

Slutresultatet.

I oktober då allt skördearbete på gårdarna var slut, var tiden då drängar och pigor anställdes på gårdarna och de hade möjlighet att flytta och skaffa sig nya arbeten. Den tiden kallade man för Mickelmäss. Väntan för Carl Axel och Lovisa börjar komma till sitt slut och med bara några veckor kvar tills de får flytta ihop skriver Carl Axel följande till sin kära Lovisa den 4 oktober 1874.

 

 

 

 

 

Gällstad den 4 okt 74
Lilla älskade Lovisa jag vill öfversända några rader till dig och bedja dig att inte vara lesen för det att jag intet kom till dig i lördags afton för jag käsn intet att få följa med till stan utan herrskapet gick på tåget. Och jag tycker det är mycket i ja, mycket lesamt att vi intet fik treffa warandra. I qvell jag tänker så mycket på dig min lilla älskade venn. Och jag tror nog att du tycker efven att det är lessamt bara för det att jag hade bestemt att jag skule kåmma och du min snälla vänn nu får vänta förgefves. Vilket jag vet är det svåraste för ett älskande hjerta att få vänta förgefves på sin vän. Menn minn lilla älskade vi bör ju intet vara lessna för dagarna lida ju snart ok snart få vi ju omfamna varandra för att icke mera skiljas ått här i livet. Gå måtte herren gud stå dig bi och vara din hjälp att att du må kunna uthärda ännu i tre veckor med ditt slaveri. Snälla Lovisa jag tror att afsluter mig för att jag intet kommer på Gustafvas bröllop för jag tycker att det blir så iljat och kanske endå att det blir regnit och långt också är det bara att förstöra både kläder och mera men nog kan du ju gå dit up och om så är så kan du under tiden skifva några rader till mig så skall jag nog på något set åka till stan med ( som du tyck dig behöfva i fra dina kleder )
Snälla du nu kan henda att jag intet skrifver mera till dig på dessa dagar som er qvar utan jag kåmmer som vi har talt om på måndagen den 26 och skulle så vara att intet hestarna ero lediga så jag kan få dom på måndan så kommer jag på tisdan och om så skulle vara så kan du ju gå till stan till Låtta om du istället vill stanna qvar.
Nu afslutar jag min skrifning med många kärleksfulla hälsningar som alla riktas till dig Gå med Gud min lilla vänn saknar …….tillgivna make  C A Cederqvist
I mårgon klåkan 8 får jag låf att åka till Åtvidaberg följa med jingjingarn.

När Carl Axel var 31 år och Lovisa 27 år fick de äntligen flytta tillsammans den 1:a november 1874 på Gällsta gård där Carl Axel och Lovisa träffades för första gången 9 år tidigare. Där bodde dom i 4 år och under den tiden fick de tre barn. Det har nu gått me än 100 år sedan denna historien började med att Peter Nyberg ,Carl Axels morfar föddes i Sundbohammar.

Carl Axel och Lovisas första tre barn:

Karl Albert 1874-12-17 Törnevalla, fs
Beda Matilda 1876-07-15 Törnevalla, fs
Regina Lovisa 1878-04-20 Törnevalla, fs

1877 är Carl Axel inlagd på sjukhuset i Linköping för maginflammation, och året efter 1878 vistas han på Söderköpingsbrunn.

Carl Axel hade  redan som 35-åring väldiga problem med reumatism. Som han ådrog sig under de år han suttit på kuskbocken utomhus i regn och bitande vinterkyla. Lyckligtvis fanns det lindring att få inte så långt hemifrån. Söderköpings Brunn var på den tiden ett hälsohem där man bland annat hade ångbad, Carl Axel fick order från sin doktor att vara där en månad åt gången. Men han var en olycklig man när han var tvungen att vara från sin familj. Carl Axel befann sig  nu på samma plats som hans pappa Carl Staffan Cederschiöld dog 32 år tidigare 22 juli 1846, 11 juni 1878 skriver han hem:

Söderköping den 11 juni 1878,
älskade kära Maka guds frid och välsignelse vare med och öfver eder mina kära älskade små. Jag vill nu åter öfver senda några rader till dig och tala omm för dig att jag gud ske löfv har helsan intill denna stund men mina tankar vilar för bestendit  på eder mina kära älskade små jag är mycket orolig öfver eder jag skikade ett brefv till hem till dig i dag åtta dagagar sedan jag undrar mycket omm du har fått det. Snälla lilla du omm så är at du intet har fått mitt brefv heller omm du intet har skrifvit till mig så snälla lilla vännen var så säll och bed tilda att hon skrifver några rader så att jag får höra hurr det står till med eder och hur din resa gick till Linköping och hur det är med lilla beda jag har ingen ro forr en jag får höra något från dig så snälla du jag les alt mycket efter hemmet och efter eder mina kära små vet du att jag ville at gärna resa hem midsommarafton men jag tycker också att det alt är …då jag är her. Så att jag har intet bestämt mig hur jag gör omm her funnes något arbete att få men her finns intet att få.
I måndags war her möte i Söderköping. Jag köpte enn halfv fjeding ……för jag tyckte att det var sånt pris ……..gafv endna två kroner. Och så har jag ……..köpt ett par små kängor som jag tror skall passa åt lilla beda……..gafv jag endats en krona för. Ja lilla älskade vänn jag slutar nu för denna gång med många kärleksfulla helsningar ja många hjertliga helsningar till dig min hulda och ömma maka. Jag ska talla omm för dig att jag badar mycket två gåner om dagen jag är inte årdinerad mer änn ett ångbad omm dagen men jag är överens med badmästaren. Då som skal betala för badena så kostar vart bad 50 öre, jag får vist låfv att ersätta honom litet men det gör jag så gerna för det är baden som är det besta.
Adgi må så gått min snälla snälla vänn mina tankar vilar beständigt hos dig saknas av din tillgivna maka

Det tog inte många dagar innan han skrev till sin kära Lovisa igen.

Söderköping 15 juni 1878
Min snälla älskade maka guds frid och velsingnelse vare med er och öfver eder alla mina kära elskade små jag får så mycket ja mycket tacka dig för det kära brefv som jag idag har bekåmmit det var en stor glädje för mig att ta emot tuga, jag har så mycket tenkt på dig ja jag har varit mycket orolia för om hur det skulle vara med eder men nu är jag så glad att jag hör att du har helsan och våra små barn ja måtte herren gud förlena eder heldan. Och bevara eder lilla älskade lilla vänn jag sänder dig dessa få rader för att jag har her intet större nöje heller gledje enn när jag får tala med dig genom dessa rader. Och jag fick hemm detta brefv utan pengar för det var en kar som var hemma i Gammalkil och han tog mit brefv till Linghem
Minn snälla lilla vänn jag tenkte mig alt att sluta opp her brunn somm idag åta dagar heller midsommar afton men det kann nog henda att det är dumt att göra det så att jag skall väl alt hvenda tills månans slut fast jag tycker alt tiden är så lång att gå här fåfeng enn sådan til den enda förtjänsten jag har så är det att skrifva brefv ått gubbar och kjernger men förtjänsten den får blir bara tack.
Snälla lilla vänn jag sender her mer ett koves till ett brefv omm du är så snäll och vill skrifva enn gång till för hellest blir det alt för lessamt för mig nu kan det henda att jag intet skrifver mer en  gång till medan jag är her nu min lilla snäll maka afslutar jag alt skrifver för jag ser nu intet längre för klåkan är nu halfv elfva på qvellen och jag vill nu innsluta eder i mina kera älskingar i den kera gudens beskydd för hans frid och välsignelse vare med både eder och mig.
Adgö lilla älskade Maka
Många kärleksfulla helsningar

Detta är det sista brevet till sin älskade fru Lovisa som finns kvar från Carl Axel.  Av vad man kan läsa ur breven var det nog så att Lovisa kunde inte läsa och skriva själv pga av närsynthet eller dyligt.

Någon gång mellan april 1878 och februari 1880 flyttar Karl Axel och Lovisa till gården Joelstorp i Vist socken som de brukar och arrenderar Thure Gabriel Bielke.  Den gården kommer att bli deras hem för många år framöver. (Den tidigare arrendatorn Johannes Larsson är tillsammans med sina söner dömd till fängelse för stöld. Hustrun avlider 1876 och samtliga barn utvandrar till Nord Amerika 1879 – 1881. Fadern utvandrar 1885. Dom kan man kalla för ”Larssonligan”

Bild: Gården Joelstorp/Jordstorp, Vist

I Joelstorp fick Carl Axel och Lovisa ytterligare fem barn:

Elin Josefina Född: 1880-02-26 Joelstorp. Vist fs (vår mormors mor)
Signe Cecilia Född: 1881-11-04 Joelstorp. Vist fs
Gustaf Herman Född: 1883-07-12 Joelstorp. Vist fs Död: 1884-12-02 i kikhosta
Emil Hjalmar Född: 1885-05-07 Joelstorp. Vist fs
Otto Severin Född: 1885-05-07 Joelstorp. Vist fs Död: 1886-04-11 i bröstsjukdom

                                        

Gården Joelstorp/Jordstorp, Vist                                                                                    Lada Gården Joelstorp/Jordstorp, Vist

Syskonen Cederqvist

 

   

Albert                                                                Beda                                           Regina
Född: 17 dec 1874                                                Född: 15 juli 1876                        Född: 20 april 1878
Död: 28 febr 1968                                                Död: 1905                                     Död: Regina blev väldigt gammal.
94 år                                                                       30 år

       

Elin                                                         Signe                                                      Hjalmar
Född: 26 febr 1880                          Född: 4 nov 1881                                Född: 7 maj 1885
Död: 12 sept 1950                             Död: ?                                                     Död: 9 nov 1949
70 år                                                                                                                        64 år

Alla barnen tog sin första nattvard i Vist kyrka, bild se nedan. Bibeln som barnen hade till sin konfirmation blev ner ärvd från barn till barn. Inne i bibeln kan man läsa namnen Elin och Hjalmar samt sånt som man ritat ner när det var som tråkigast. Alla barnen fick lära sig att läsa och skriva. Bilder kommer snart.

Alla barnen tog sin första nattvard i Vist kyrka. Bibeln som barnen hade till sin konfirmation blev ner ärvd från barn till barn. Inne i bibeln kan man läsa namnen Elin och Hjalmar samt sånt som man ritat ner när det var som tråkigast. Alla barnen fick lära sig att läsa och skriva. Bilder kommer snart.

 

 

 

 

Så vad hände sedan med med Carl Axel och hans Lovisa. Carl Axel led av reumatism och det måste ha blivit omöjligt för honom att själv klara det hårda arbetet på bondgården. Carl-Axel och Lovisa fick flytta upp på övervåningen/kammaren  i huset när sonen Albert och Anna flyttade in hos dom i Jordstorp 1905. Samma år som den yngste sonen emigrerade till America. Mormor Sonja som var en liten flicka när hon hälsade på hos Lovisa berättade hur hennes rum var möblerat.

Elins dotter Sonja berättar: 
Mormor Lovisa bodde i vindsrummet. Där uppe fanns ett rum och en liten vedspis utan ugn. Lovisa fick gå ner till Anna för att baka. Lovisa bakade tunna mördegskakor formade som eklöv med pärlsocker på. Uppe på kammaren hade Carl Axel och Lovisa sin imperialsäng samt ett bord med två stolar. På väggen hängde husets ända två tavlor, kungaporträtt med Oscar II. Vid spisen fanns ett litet skåp där Lovisa förvarade sitt bröd. Och på bordet stod ett glasfat på fot.

Hjalmar ville så gärna ha ett fotografi på sina föräldrar. I ett brev daterat 26 februari 1911 efterlyser Hjalmar kort från sin mamma och pappa som de lovat att skicka till honom. Därför vet vi att detta kort måste vara taget våren 1911.

Bild: Signe 20 år, Lovisa 64 år och Carl Axel 68 år

Det kom att bli det sista kortet på Carl Axel och hans stora kärlek Lovisa. Carl Axel fick brevledes vara med om Hjalmars nya liv i Ameika och  med vem hans yngste son gifte sig med i landet långt bort i väster. Carl Axel led av magcancer och dog den 25 maj 1911.

Att
Gud till sig hemkallat
Vår innerligt älskade make och fader.
Karl Axel Cederkvist
Som efter ett långvarigt, men tåligt
Buret lidande I tron på sin Frälsare
Stilla och fridfullt avled I en ålder af
68 år, djupt sörjd ochh innerligt saknad
af oss,släktingar och vänner, hafva
Vi den smärtsamma plikten tillkänna-gifva.
Joelstorp, Hofvetorp d. 25 Maj 1911
Lovisa Cederkvist
Barnen

 

       

                                                                         

När Carl Axel gick bort den 25 maj 1911 bodde Lovisa ensam kvar uppe i kammaren. Albert hade också börjat komma upp I åren och skötte inte husets räkenskaper som han skulle. Arrendatorn Bielke försatte Albert i konkurs. Det måste ha varit en sorgens dag för Lovisa nu 87 år,  fick se allt hon och Carl Axel arbetat så hårt för gick under klubban och auktionerades bort i Alberts konkurs den 5 mars 1934.

Lovisa flyttade med Albert och Anna till Löten där hon bodde fram till sin död 4 juni 1935. Lovisa blev 88 år gammal. Det är tack vare att Lovisa sparade breven som vi vet när och hur det var i slutet på 1800-talet när Lovisa och Carl Axel möttes. Breven auktionerades bort och ropades in av Gull Törnkvist barnbarn till Lovisa. Som i sin tur sparade dom. Tack vare att personer före oss har insett värdet av dessa brev får vi veta hur det var att emigrera till ett främmande land, deras tankar och vardagliga händelser. Och genom dessa brev kan man om och om igen läsa hur man värdesatte sin hälsa, något som vi ofta tar för givet idag, medans en förkylning förr kunde vara på liv och död. Dessa brev är en släktklenod som tar oss 154 år tillbaka i tiden år 2024.