Bror Hilmar Nordvall

Född: 20 maj, 1908

Död: 28 juni, 2002

94 år

Den 20 maj 1908 föddes Bror Hilmar. Hilmar var Lars Magnus Nordvall och hans fru Märta Karolina yngsta och sista barn. Hilmar växte upp på gården i Kasaviken tillsammans med sin äldre helbror Emil och halvbror Anton. Pappa Lars Magnus hade redan innan tre barn som alla var utflugna, syskonen Karl Felix, Fritz och Annie.

Som alla barn på den här tiden så var det naturligt att arbeta och hjälpa till på gården efter skolan. Och det var inget lätt arbete då det mest gjordes för hand.


Från höger: Hilmar med sin bror Emil och pappa Lars Magnus jobbar
med höskörden på gården i Kasaviken.

Hilmar gjorde som resten av syskonen Nordvall han konfirmerades i Grundsunda kyrka. Kortet nedan är förmodligen taget vid den tidpunkten.


Hilmar ca 15 år utanför huset i Kasaviken

Hilmar bodde hemma och hjälpte till på gården tills han gifte sig. Det var inte bara arbete, utan det fanns också tid för att roa sig. Hilmar hade många vänner.

Även om Kasaviken låg lite avsides fanns det gott om ungdomar i området. Utan datorer och playstation hittade man på annt kul såsom här nedan –  teater. Skulle man ha kul fick man bjuda på sig själv.


Hilmars glada “teatergäng” från Kasaviken

Så här kunde det se ut en varm sommardag. Eftersom alla är uppklädda kanske sällskapet är på väg till en lördagsdans i närhetenen.

Med tanke på flickornas hattar borde detta vara någon gång i mitten på 20-talet. Hilmar och hans vänner borde vara ca 18-19 år.


Ett tjusigt gäng från kasaviken ca mitten av 1920-talet

Långa veckor med slit både i skog och på åker. Kasaviken var en tungarbetad gård med mycket sten på åkrarna. Under tiden Hilmar bodde hemma och arbetade på gården blev han en mycket duktig snickare. Så duktig att det skulle leda honom mot helt andra vyer än vad han var van vid hemma i Kasaviken.

 Att arbeta som oftast 7 dagar i veckan då behövde man få en stund för sig själv ibland. Man behövde inte alltid vara med flickor för att ha en trevlig kväll. Ibland föredrog man bara en kväll med “killgänget” som kunde vara nog så trevligt. Men en fråga dyker upp: vem är fotografen?


Killgänget med Hilmar svalkar sig en sommardag vid Kasaviken.

Killgänget med Hilmar svalkar sig en sommardag vid Kasaviken.

Men som alltid så finns det alltid någon speciell person som betyder mer än alla andra. Hilmar hittade den personen hon hette Dagny Hållander. Se bild nedan.


Dagny och Hilmar i hagen, lägg märke till de tuffa skorna Hilmar har på sig.

Med flickvännen Dagny Hållander började Hilmar att planera sin framtid.  Hilmar som var en utomordentligt duktig snickare snickade själv ihop det som behövdes till sitt och Dagnys egna hem. Och det var ett stort plus eftersom pengar var en bristvara när man skulle flytta hemifrån, och ville köpa saker till ett gemensamt hem.


Hilmar med Dagny

Så äntligen var det dags för bröllop. Hilmar var nu 27 år när han gifte sig med sin Dagny. Brölloppet stod i Grundsunda kyrka.


Hilmar och Dagny Nordvall på deras bröllopsdag.

January 1934 gick flyttlasset från Kasaviken till ett hyrt hus som ägdes av Albin Johansson. Albin Johansson bodde bara ett par hundra meter från Hilmars barndomshem Kasaviken.

Den första juni 1934 föddes Hilmars och Dagnys första barn, en pojke som döptes till Egon.

Bara ett år senare flyttade Hilmar med sin familj till ett alldeles nybyggt hus på varvet, som var en en del av Husum. Hilmar började att arbeta som timmerman när Sulfatfabriken gjorde sin utbyggnad.

Redan 1938 blev Hilmar erbjuden jobb som byggnadsarbetare i Köping. Duktiga snickare var väldigt eftertraktat. Det var inget lätt beslut för Hilmar att tacka ja till ett nytt arbete, när det samtidigt betydde att han var tvungen att lämna sin unga fru och barn i Husum.

Hösten 1938 begav sig dock Hilmar till Köping och sitt nya jobb.


Bygglaget vid Sulfatfabriken i Husum den 2 juni 1935.

Det var ingen lätt tid vare sig för Hilmar eller Dagny ,som nu båda fick bo ensamma på var sitt håll. På den tiden var det heller inte möjligt att åka hem varje helg, det fanns vare sig tid eller pengar för det.


Hilmar på sin nya arbetsplats i Nyköping.

Efter att ha varit ifrån varandra ett antal månader, åkte Dagny och Egon den 9 april 1939 ner till Hilmar i Köping för att hälsa på.  Hilmar hyrde ett rum intill Johannesdal Hälsobrunn.

Sonen Egon som bara var 5 år gammal, hann att få uppleva Johannesdal Hälsobrunn denna sista sommar som hälsobrunnen var öppen. Sedan började 2:a världskriget och brunnen stängdes och öppnades aldrig mer.

Dagny åkte inte tillbaka till Husum utan stannade i Köping hos sin man. De flyttade ut från det hyrda rummet och hyrde en lägenhet inne i Köping.


Johannesdal Hälsobrunn, Köping

Trots de långa avstånden hittade familjen Nordvall hem till sina barndomstrakter. Här till vänster ett kort när Hilmar och Dagny med sonen Egon hälsar på hemma hos mormor.

Efter fyra år i Köping 1943 fick Hilmar och Dagny sitt andra barn en son som döptes till Hans. Samtidigt som deras andra barn föddes, köpte Hilmar och Dagny ett sommarhus vid Malmön. Kort därefter 1945 föddes deras tredje barn ännu en son som döptes till Tommy. Familjen Nordvall bodde kvar i Köping till 1953. Då flyttade hela famijen till Västerås som kom att bli deras hem under många år.

Tre år senare 1956 startade Hilmar sitt egen byggföretag i Västerås. Alla Hilmars söner arbetade inom familjeföretaget. Sonen Egon arbetade dock bara sex år i företaget mellan 1960-1966. Hilmar fortsatte att arbeta ända tills 1978, han var då 70 år när han pensionerade sig.

Den 18 oktober 1992 dog Dagny. Hilmar bodde de sista åren tillsammans med en av sina söner Tommy som hjälpte till med hemmet. En sommardag den 28 juni 2002 slöt Hilmar sina ögon, Hilmar blev 94 år.